torsdag 9 april 2015

NE - en bortglömd resurs?

Nationalencyklopedin - som startade på 1980-talet när uppdraget från "statsmakten" kom att Sverige behöver ett nationellt uppslagsverk, började med att ge ut fakta och information i 20 traditionellt tunga bokband i alfabetisk ordning. Då var det den enda källan om man ville ta reda på något. Idag har de flesta av dessa "böcker" försvunnit och finns kanske bara kvar som referens-exemplar eller av nostalgiska skäl hemma hos någon...

MEN idag finns Nationalencyklopedin i digital form och jag vill gärna tipsa (och påminna) er alla om några av de fantastiska resurser som finns på webb-sidan www.ne.se. När Malmö stad också abonnerar på tjänsten så att alla pedagoger och elever kan ta del av allt den erbjuder, både i skolan och hemma (om man skapar ett konto i skolan), är det ju synd att inte utnyttja allt den kan erbjuda.
NE är den första källan - alltid, enligt mig.

Uppslagsorden och artiklarna skrivna av utvalda experter är fortfarande centrala. Det finns både en lång och en enkel artikel till varje ord. Ordböckerna är också mycket informativa och användbara.

Men det jag främst vill slå ett slag för är Play och det som döljer sig under fliken Mer


I Play hittar man Utbildningsradions (UR) publika utbud, men också filmer som UR inte har kvar av tidsskäl publikt. Det fina är också att man kan filtrera sina resultat utifrån t ex ålder.


Under fliken Mer finns t ex fakta från World Bank om alla länder. Man kan också hitta mycket annan information om världsförhållanden genom statistik, kartor mm.


Under E-språk  hittar du aktuella artiklar på de vanligaste skolspråken med tillhörande ljudfil. Ett fantastiskt sätt att låta eleverna träna på läs- och hörförståelse. De finns naturligtvis i olika svårighetsgrader.

 Jag skulle också vilja tipsa er om de Temapaket som finns upplagda. Där finns animationer, illustrationer och inte minst många tips på konkreta övningar att använda med eleverna i undervisningen. Det finns ett 80-tal temapaket som alla utformats av pedagoger. Naturligtvis är alla övningar kopplade till läroplanen och det finns en lärarhandledning till varje paket.

Jag hoppas att ni alla tar chansen att klicka er runt och upptäcka den resurs som NE kan vara både för er pedagoger, men också för eleverna i deras lärande.
Jag är naturligtvis tillgänglig för genomgångar och handledning i info-sök kopplat till det ni arbetar med och NE är då en resurs/källa jag brukar visa eleverna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar