torsdag 28 april 2016

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända

Dags att skriva igen och jag hänger kvar vid det jag avslutade med i förra blogginlägget; nyanlända och lärande. Det är många som har frågor kring vad och hur vi kan göra för att erbjuda nyanlända en kvalitativ skolgång som leder till skolframgång. Det finns givetvis inte några enkla svar på dessa frågor, men alla tips och råd kan leda oss framåt i detta arbete är välkomna.

Så denna vecka har jag två intressanta tips! Först vill jag tipsa om Anna Kayas kandidatuppsats i svenska som andraspråk från vårterminen 2014, där hon undersöker och beskriver språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända.


Utgångspunkten för Kayas uppsats är att vi är många som vill lära oss mer om hur det kan gå till i praktiken och därför har Kaya valt att genomföra en fallstudie om genrebaserad undervisning i en förberedelseklass åk 4-6 för att kunna beskriva lärarens teoretiska modell och språkutvecklade arbete i undervisning av nyanlända elever. Om du läser uppsatsen tar Kaya gärna emot kommentarer, tankar eller funderingar kring uppsatsen på sin blogg:  


Det andra tipset är en artikel från Skolvärden om Hülya Basaran och en länk till hennes blogg. Basaran är lärare i svenska som andraspråk och arbetar som förstelärare på mottagningsenheten i Trollhättan, där hon möter nyanlända elever i grundskoleåldern. Utgångspunkten i hennes arbete är att använda digitala verktyg som en dörröppnare för att skapa ett inkluderande arbetssätt och göra undervisningen lättillgänglig för nyanlända elever.


Och kom ihåg att det som är bra metoder för nyanlända och andraspråkselever även är bra metoder för alla elever.

Väl mött!

Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar